Новини

На 29 юни за поредна година се отбелязва Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Темата за безопасността на движението по пътищата (БДП) е широкообхватна и с нея може да се постигне намаляване на пътнотранспортния травматизъм, развиване на защитна среда и жизнеутвърждаваща култура за БДП. Тя е изключително актуална и предвид факта, че стартира лятната ваканция за учениците, както и предстоят множеството пътувания през месеците юли и август.

Всички ние, излизайки на улицата ставаме участници в пътното движение, като най-често влизаме в ролята на пешеходец. Нека си припомним основните правила за безопасно движение: да използват пешеходна пътека, винаги когато това е възможно, на пешеходен светофар да пресичат само на зелен сигнал, да не навлизат внезапно на платното без да се огледат.

През изминалата 2023 г. в страната са настъпили 6 989 ПТП с 525 загинали и 9 091 ранени лица. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 включват пешеходци. Загубили сме 30 деца, а 1 329 са ранени. Тази статистика е обезпокоителна и неприемлива.

Безопасността на движението по пътищата е отговорност на цялото общество. То може да въздейства за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, като развива защитна среда и жизнеутвърждаваща култура за БДП.

Отбелязване на Националния ден на безопасността на движението по пътищата в ПГСАКН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *